Gå til indhold
©  Foto:

Hald Sø ved Dollerup Bakker

Dollerup Bakker er et naturområde syd for Viborg. Bakkerne ligger ved landsbyen Dollerup og Hald Sø, der er en af Danmarks dybeste søer. Dollerup Bakker ligger på kanten af israndslinjen, der skiller det flade Vestjylland fra det kuperede Østjylland, som blev dannet for ca. 17.000 år siden. Der er derfor store højdeforskelle i området, der giver god mulighed for vandreture.

Hald Sø

Hald Sø-området er et meget varieret landskab omgivet af egeskov i nord, hedeplantager i nordvest, stanghede mod vest tæt på Dollerup Bakker, landbrugsarealer omkring Hald Hovedgård samt Inderøen og Hald Sø.

Hald Sø er en af Danmarks reneste søer. Søen ligger i et fantastisk smukt naturområde ved Viborg omgivet af Dollerup Bakker, som har været fredet siden 1947. Her kan du gå ture - og vandre og cykle i landskabet lige på kanten af israndslinjen, der skiller det flade Vestjylland fra det kuperede Østjylland.

Hald Sø er ca. 340 hektar og enkelte steder op til 31 meter dyb. Mod syd og øst er søen omgivet af stejle skrænter, hvor terrænet nogle steder når højder på over 80 meter. Flere steder er der mulighed for at bade i det dejlige vand. 

Se kort over Hald Sø og læs mere om søene her.

De Fem Hald'er

Hald Sø-området byder også på muligheden for at opleve noget af persongalleriet fra Danmarkshistoriens førende adelsslægter tilbage fra omkring 1300-tallet. De Fem Hald'er består af tre voldsteder og to herregårdspladser, alt sammen inden for gåafstand.

Læs mere om de Fem Hald'er.

Inderøen

Vest for Hald Sø finder du den skovklædte halvø Inderøen. Langs søbredden kan du følge den smukke sti, der i sin tid blev anlagt af ungarske flygtninge. I dag kan du gå Inderøen rundt og nyde de fantastiske udsigter og resterne af en 200 år gammel kroget bøgeskov. 

Se kort og læs mere om Inderøenge her.

Troldeslugten

Det er også på vestsiden af Hald Sø, du kan udforske Troldeslugten, hvis navn kommer af de meget krogede og gamle træer. Skoven er en urørt naturskov, der passer sig selv. Troldeslugten inspirerer til gode gåture, hvor du kan få et lille glimt af isfuglen – hvis du er heldig.

Børnenes Hald

Ved indgangen til Troldeslugten finder du skovlegepladsen Børnenes Hald. Skovlegepladsen er indrettet med store flotte legeredskaber, bl.a. et borgtårn, et stort træpindsvin, gynger og en middelalderlig kastemaskine. Legeredskaberne henviser til de historiske omgivelser, som legepladsen er en del af – med vildsvinet som en væsentlig del af Niels Bugges våbenskjold.

Læs mere om Børnenes Hald her.

Hærvejen

Hærvejen kan med fordel opleves både til fods eller på cykel, og både vandre- og cykelruten syd for Viborg går igennem Hald Sø-området. Her venter dig masser af kultur- og naturhistoriske oplevelser i vore forfædres fodspor. 

Ad Hærvejen har kongen og hans krigere været på frem- og tilbagetog gennem Jylland, kræmmere og oksedrivere har færdes tørskoet til de store markeder i Tyskland, og pilgrimme har startet den lange pilgrimstur gennem Jylland og Europa til Santiago de Compostela. Hærvejen kaldes derfor også Kongevejen, Oksevejen og Pilgrimsvejen.

En bloggers tur i Dollerup Bakker

Maria, der har bloggen Curlycamper.dk, tog i 2019 sin kæreste og hund med på vandretur i Dollerup Bakker.

Læs Marias tur-beskrivelse her. 

Line Wagener, der har bloggen alleud.dk, har skrevet en guide til fire korte vandreruter i Dollerup Bakker og Hald Sø-området. Alle ture kan gennemføres på 1-2 timer.

Læs Lines guide her.

#haldsø #visitviborg #visitaarhusregionen